In het derde kwartaal ging de aandacht van de SMO-Raad Brunssum vooral uit naar mantelzorg en monitoring. 

 

Mantelzorg
De gemeente Brunssum heeft een beleidsnota Mantelzorg opgesteld die door de SMO-Raad is bekeken en van commentaar voorzien. De nota is nog in behandeling.

Ook dit jaar ontvangen mantelzorgers in Brunssum een stoffelijke blijk van waardering. De hoogte van dit “compliment” bedraagt opnieuw € 70. Via diverse lokale media werd informatie verspreid over compliment en bijbehorende spelregels.

Op 10 oktober vond het symposium "Mantelzorg; de beweging van opzij" plaats in Weert. Daar werd de meest mantelzorg-vriendelijke gemeente bekend gemaakt. De titel ging dit jaar naar Stein. In het juryrapport worden de prestaties van diverse Limburgse gemeenten besproken.

7 november is de Dag van de Mantelzorg. Die Dag wordt benadrukt met een feestelijk programma in GaiaZoo. Mantelzorgers kunnen zich aanmelden bij het Steunpunt Mantelzorg Parkstad (045 211400 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Monitoring
De SMO-Raad Brunssum vindt feitelijk inzicht in de gang van zaken op sociaal gebied in de gemeente belangrijk. Het zou ideaal zijn enkele keren per jaar cijfers plus toelichting te krijgen over onderwerpen als WMO, Jeugd en Participatie. De coördinerend wethouder sociaal domein neemt de monitor onder zijn hoede. Aan de eerste, in januari te verschijnen, rapportage wordt momenteel gewerkt.