Orion SMODe SMO-Raad Brunssum houdt de toegankelijkheid van gebouwen en openbare ruimte in Brunssum in het oog. Eind mei was het Orionplein in Treebeek aan de beurt. Die schouw pakte dubbel goed uit.

De toegankelijkheid van plein en winkel waren prima. Enkele kleine zaken vielen op. Maar de algemene indruk na onderzoek van allerlei aspecten was goed. De omgeving werd getest met rolstoel en scootmobiel.

De schouw werd op een nieuwe manier aangepakt. De gemeente Brunssum deed actief mee. Vroeger testte de SMO-Raad en liet daarna de betrokken ondernemers plus politiek en ambtelijk Brunssum weten wat ervaren was. Nu waren wethouder en ambtenaren erbij en deden actief mee; het tweede positieve punt. Door die brede delegatie werden verbeterpunten meteen aangewezen en opgepakt.

Natuurlijk was niet alles manegeur en rozenschijn. We kwamen scheve en kapotte stoeptegels tegen. Een enkele doorgang was krap. Anderzijds waren de invalidenparkeerplaatsen ruim en praktisch.

De SMO-experts zagen in de winkel brede gangen en veel artikelen op bereikbare hoogte. Bovendien was het personeel behulpzaam. Rolstoelwinkelwagens zijn er niet. Dat zou een welkome aanvulling zijn. Maar verder niets dan lof.

De schouw is gedaan met behulp van de lijsten van Iederin https://www.iederin.nl/ gecombineerd met Brunssums gezond verstand.