SMO-Raad Brunssum zoekt versterking

Belangstelling voor maatschappelijk vrijwilligerswerk met vele contacten? Dan is de SMO-Raad Brunssum iets voor u.

De SMO-Raad - voluit de Raad voor Sociaal-Maatschappelijke Ondersteuning - bestaat uit inwoners van Brunssum. Zij zijn onafhankelijk en adviseren de Gemeente over het sociaal beleid. 

Belangrijke onderdelen van dat beleid zijn de Jeugdwet, de Participatiewet (over arbeidsdeelname van mensen met een lichamelijke of psychische beperking) en de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning (de WMO). Het gaat om een veelheid aan onderwerpen zoals armoede, laaggeletterdheid, onderwijs, jeugdzorg, Betere Buren, hulp bij het huishouden, enzovoort.

De SMO-Raad bestaat uit ongeveer 25 enthousiaste vrijwilligers. Ze zitten in verschillende werkgroepen die zich bezighouden met de genoemde onderwerpen.

De SMO-Raad Brunssum kan hulp goed gebruiken. Wilt u die versterking zijn, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij nemen dan contact met u op. 

Meer informatie vindt u op onze website www.smoraadbrunssum.nl en Facebookpagina. Bellen kan natuurlijk ook 06-42316443.

 

Dag Van De Armoede

Tijdens “De Internationale Dag Van De Armoede” 17 oktober 2019 staan we in Limburg gezamenlijk op tegen armoede en de gevolgen daarvan. Ook in Brunssum doen we mee. Er wordt samen gekookt, gegeten en nagedacht hoe we armoede en de gevolgen daarvan kunnen aanpakken.

U bent van harte uitgenodigd om mee te doen aan de activiteiten, het gesprek aan te gaan of een hapje te eten.

Lees meer...

SMO-Raad Brunssum 2e kwartaal

De werkgroep WMO overlegde met ambtenaren van de gemeente Brunssum. Aan de orde kwamen onder andere Klantervaringsonderzoek, Hulp Bij het Huishouden, de regeling Tegemoetkoming Chronisch Zieken en Mantelzorg. De werkgroep is in gesprek met de gemeente over wat Brunssum kan en wil betekenen voor haar mantelzorgers.

De Klankbordgroep van de SMO-raad Brunssum komt regelmatig bij elkaar. De laatste bijeenkomst was op 23 mei 2019. Een kort verslag staat onder Nieuws op deze site.

De SMO-Raad Brunssum houdt de toegankelijkheid van gebouwen en openbare ruimte in Brunssum in het oog. Eind mei was het Orionplein in Treebeek aan de beurt. Die schouw wordt ook beschreven onder Nieuws op deze site.

SMO-Raad Brunssum, voor Brunssum, Parkstad en Zuid-Limburg

Een steeds groter deel van het beleid op het gebied van het Sociaal Domein wordt op een bovengemeentelijk niveau (Parkstad, Zuid-Limburg) voorbereid. Dat heeft niets te maken met een mogelijk streven naar grotere gemeentelijke eenheden, maar alles met de overheveling van grote delen van het Sociaal Domein naar de gemeenten.

Vaak zijn gemeenten simpelweg genoodzaakt om samen te werken. Enkele voorbeelden:

  • Brunssum heeft geen jeugdgevangenis (die bevindt zich in Maastricht).
  • In Heerlen wonen veel méér verwarde personen dan in Brunssum (waardoor het verstandig is dat Brunssum beleidsmatig aansluit bij Heerlen).
  • De beleidskaders voor het arbeidsmarktbeleid in het kader van de Participatiewet (Iedereen doet mee) zijn in 2016 op Parkstadniveau vastgesteld.
  • Grote vervoerders sluiten met delen van Limburg één contract af en niet met afzonderlijke gemeenten. 

Deze ontwikkelingen betekenen dat adviesraden zoals de SMO-Raad Brunssum, met behoud van de lokale onafhankelijkheid, steeds meer onderling moeten gaan afstemmen met collega-adviesraden in Parkstad en Zuid-Limburg. 

Lees meer...